TÜRKİYE’NİN İLK ANTİK GEMİ LABORATUVARI YENİLENDİ...
“Türkiye’nin ilk antik gemi laboratuarı İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından hizmete açıldı.”
2007 yılı sonunda İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi bünyesinde BASF Türk desteğiyle restore edilerek hizmete açılan Türkiye’nin ilk “Antik Gemi Konservasyon ve Rekonstrüksiyon Laboratuvarı” yenileme ve altyapı geliştirme çalışmaları tamamlandı. Laboratuvar, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından 17 Aralık 2012 Pazartesi günü İÜ Edebiyat Fakültesi’nde hizmete açıldı.
İstanbul Üniversitesi, denizcilik tarihi için büyük önem taşıyan Yenikapı Batıkları koleksiyonun inşaat alanından kaldırılarak bilimsel prensiplere uygun bir şekilde korunması ve restorasyonu çalışmalarını üstlenmiştir. Bu amaçla Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan “Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Ana Bilim Dalı” ekibi söz konusu gemilerin inşaat alanından kaldırılma çalışmalarını büyük bir özenle 2012 Eylül ayında tamamlayarak gemileri koruma altına almıştır. Bin yılı aşkın süredir tabiatın yıkıcı etkisine maruz kalmış gemi ahşaplarının korunması diğer arkeolojik eserlere oranla oldukça farklıdır. Son derece hassas yapılması gereken restorasyon, kimyasal maddeler ile yapılan koruma ve sağlamlaştırma işlemleri için teknolojik donanımı gelişmiş laboratuvarlar gerekmektedir. Koruma ve rekonstrüksiyon çalışmaları, bilimsel değerinin yanı sıra, bu değerli koleksiyonun gelecekte sergilenerek tüm ziyaretçilere ve İstanbul halkına tekrar ulaşmasını sağlayacaktır. Çalışmaların bu amaca en iyi hizmet edecek şekilde devam etmesi için mevcut laboratuvarımız İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı katkılarıyla yenilenerek teknolojik altyapısı uluslararası standartlara uygun hale getirilmiştir.
Açılış Töreni Doç. Dr.Ufuk Kocabaş’ın sunumuyla başlayarak, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan’ın konuşmasıyla devam etmiştir. İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Edebiyat Fakültesi’nin modern bir laboratuvar ve eğitim kompleksine kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2009 yılında Yenikapı’da yürütülen arkeolojik çalışmaları ziyaret etme fırsatını bulduğunu ve çok etkilendiğini ifade etmiştir. Ayrıca, İstanbul’un tarihini yeniden yazan bu projeye Üniversitemizin birçok disiplinden onlarca uzmanla bilimsel katkı sunmasının gurur verici olduğunu belirtmiştir. Laboratuvarın yenilenmesindeki katkılarından dolayı Rektör Söylet’e plaketi Prof. Dr. Mustafa Özkan tarafından takdim edilmiştir. Sırasıyla Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN, Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, Dr. Cemil Akçay, Gülsemin Kılıçarslan ve Can Bayrak’a plaketleri takdim edilmiştir.
Açılış töreninin ardından tüm katılımcılar laboratuvarı gezerek teknik altyapı ile bilgi almıştır. Gerçekleştirilen kokteyl ile etkinlik son bulmuştur.