ISBSA 2009

12. Uluslararası Tekne ve Gemi Arkeolojisi Sempozyumu “International Symposium on Boat and Ship Archaeology” 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı ile Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Sualtı Teknoloji Programı’nın ortak çalışmalarıyla, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün sponsorluğunda, Pera Müzesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Üç yılda bir düzenlenen sempozyumun bu yılki ana teması, “Kıtalararası” olarak belirlenmiştir. Dünyanın dört bir yanında halen devam eden veya tamamlanmış arkeolojik çalışmalar, tekne ve gemi yapım teknolojileri ile ilgili araştırma ve bulgularla ilgili bildirilerin sunulduğu sempozyuma dünyanın önde gelen bilim adamları ve uzmanları katıldı. Katılımcılar sempozyum öncesinde Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanını ziyaret etmişler, Doç. Dr. Ufuk Kocabaş’ın yaptığı sunumun ardından MS 6. yy’a ait olduğu düşünülen gemi batığını in situ olarak inceleme fırsatı bulmuşlar, daha sonra kazı alanında bulunan İstanbul Üniversitesi’nin restorasyon ve konservasyon laboratuvarını gezerek, gemiler üzerinde devam eden belgeleme çalışmaları hakkında bilgi almışlardır.

12 Ekim Pazartesi günü, M. Özalp Birol, Prof. Dr. Nergis Günsenin ve Prof. Dr. George F. Bass tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından bildirilerin sunulmasına başlanmıştır. İlk iki oturum “Akdeniz’den Haberler” 3. oturum “Kuzey Avrupa’dan Haberler” başlıkları altında incelenmiş, çeşitli projeler tarafından yürütülen deneysel arkeoloji çalışmaları, tanıtıcı ve bilgilendirici videoların gösterime sunulduğu film festivalinin ardından sempozyumun ilk günü tamamlanmıştır.

13 Ekim Salı günü gerçekleştirilen “Yenikapı’da Bizans Gemileri” başlıklı 4. oturum, sempozyumun odak noktası olmuştur. Sunulan bildiriler, Yenikapı’daki gemi kalıntılarının, gemi teknolojisi üzerine verdiği/vereceği bilgiler bakımından, bölgenin müthiş potansiyelini gözler önüne sermiştir. Daha sonra “Akdeniz ve Karadeniz Gemileri ve Gemiciliği” başlığı altında incelenen 5. oturumun ardından sunulan film festivaliyle birlikte, sempozyumun ikinci günü tamamlanmıştır.

14 Ekim Çarşamba günü 6. oturum “Osmanlı Gemi Yapımı” 7. oturum “Gemi İnşası- 1. Bölüm” başlıkları altında sunulmuştur. Öğleden sonra İstanbul Deniz Müzesi ziyaret edilmiş, daha sonra tekne ile boğaz turuna çıkılmıştır.

15 Ekim Perşembe günü 8. oturum “Gemi İnşası- 2. Bölüm” ve 9. oturum “Deneysel Arkeoloji” başlıkları altında incelenmiştir. Oturumlar sonrasında bir sonraki ISBSA toplantısının nerede yapılacağı üzerine oylama yapılmıştır. Aday olan Amsterdam’ın sunumunun ardından, salonunda gerçekleştirilen oylama ve ISBSA 12 sempozyum komitesinin değerlendirmesi sonucunda, bir sonraki toplantının Amsterdam’da düzenlenmesine karar verilmiştir. 2012 yılında düzenlenecek ISBSA 13 üzerine dilek ve önerilerin ardından Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen kapanış yemeğine geçilmiştir.

16 Ekim Cuma günü yapılan “Araştırma Metotları” başlıklı son oturumun ardından ISBSA 12 izlenimleri ve yorumlarının tartışıldığı, Prof. Dr. Patrice Pomey tarafından yapılan kapanış konuşması ile sempozyum son bulmuştur.

Sempozyum ardından katılımcılar için iki günlük Amasra gezisi düzenlenmiştir.