[vc_row][vc_column width=”3/4″][vc_single_image image=”9257″ img_size=”full”][vc_column_text]İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi Kapsamında Düzenlenen İki Konferans
İÜ Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, Yenikapı kazılarında üstlendiği proje kapsamında, 19 Nisan 2006 Çarşamba günü iki konferans düzenlemiştir. Kuyucu Murat Paşa Medresesi’nde gerçekleşen bu toplantıya, RGZM Museum für Antike Schiffart’dan (Mainz-Almanya) Uzman Restoratör Markus Wittköpper ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Uzmanlarından Arkeolog Metin Gökçay konuşmacı olarak katılmıştır.
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran açılış konuşmasında, Yenikapı’da ele geçen batıkların önemine değinmiş; bu konuda ortak çalışma içinde bulunulan ve Üniversitemize, batıkların konservasyon ve restorasyonunu vererek, gemileri ayağa kaldırma olanağını sağlayan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne teşekkürlerini sunmuştur.
Davetli konuşmacı Markus Wittköpper “Mainz’da Suya Doymuş Ahşap Teknelerin Kazısı, Konservasyonu ve Restorasyonu” konulu konuşmasında Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Museum für Antike Schiffahrt’da sergilenmekte olan Roma gemilerinin tanıtımını yaparak, gemilerin alandan kütle olarak kaldırılmasında kullanılan teknikleri açıklamıştır. Batıkların konservasyonunda, 1960’larda İsviçre’de kullanılmış olan Arigal C’nin, özellikleri daha iyileştirilmiş hali olan ve BASF Cemical Co. tarafından üretilen, Kauramin 800 maddesi kullanılmıştır. Düşük vizkozite oranı, su bazlı oluşu, düşük molekül boyutları ve bunlara bağlı olarak arkeolojik ahşaplara uygunluğu, bu reçinenin kullanılmasını sağlayan en önemli özelliklerdir.
İkinci konferans, Arkeolog Metin Gökçay tarafından “Yeni Kapı Metro ve Marmaray Projeleri Kapsamında Yapılan Kazıların Değerlendirilmesi” başlığı altında verilmiştir. Konuşma kazı alanlarının ve ele geçen küçük buluntuların tanıtılmasından oluşan iki temel bölümden oluşmuştur. Theodosius Limanı içinde olan ve 1.bölge olarak isimlendirilen yerdeki kazı alanında yedi adet batık saptandığını belirten Gökçay, ilk geminin amforalar altında, şu anda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdür Yardımcısı görevini sürdüren Arkeolog Rahmi Asal tarafından tespit edildiğini açıklamıştır.
Limanın batı ucunu oluşturan 100 Ada olarak isimlendirilen 2. bölgede 4 metre genişliği olan Konstantin sur duvarlarının ve 6 nolu yapının altında 31,5 metrelik kısmı ele geçirilen, 1,85 metre yüksekliği olan bir poternin ortaya çıktığını; 3. bölge olarak isimlendirilen limanın batı rıhtımlarının saptandığı alanda diğerlerine göre daha eski bir batığa ve sayıları altmış civarında olan taş çapalara rastlanıldığını belirtmiştir.
Kent arkeolojisinin önemine ve zorluklarına değinen Metin Gökçay “Kazılar alandan son eserler gelene kadar devam edecek. Arkeolojik kazılar zamana bağlı değildir. Şu anda çalışmaları durmuş olan 3. bölge bence en önemli yer. Buradaki kazıların devam etmesini diliyorum” sözleri ile konuşmasını tamamlamıştır.[/vc_column_text][TS_VCSC_Lightbox_Gallery content_images=”9258,9259,9260,9261″ content_images_titles=”Toplantının gerçekleştirildiği İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı, Kuyucu Murat Paşa Medresesi.,RGZM, Museum für Antike Schiffart’dan (Mainz-Almanya) Uzman Restoratör Markus Wittköpper. ,Konservasyon çalışması tamamlanarak RGZM’de sergilenen batık” lightbox_effect=”swipe” lightbox_backlight=”custom” lightbox_backlight_color=”#7b1a1f” el_file1=”” el_file2=””][/TS_VCSC_Lightbox_Gallery][/vc_column][/vc_row]